Csak néhány könnyed IPA-t vagy lágert gurítottál le a haverokkal, semmi dupla, mégis érzed a hatását. A helyes döntés, hogy vársz kicsit, és akkor csak ülsz kormány mögé, amikor már biztonságos - de mikor pontosan jön el ez az idő?
Felmérések szerint öt magyarból kettő alulbecsüli a véralkoholszintjét. Még ha úgy is érzed, hogy egy kicsit hosszabbra nyúlt kóstoló session után nyugodtan vezethetsz, ez nagy valószínűséggel nem így van. Az alkohol egy nyugtató/kábító hatású szer, amely lelassítja a válaszreakciókat. Befolyásolja az éberséget, az érzékelést, a reakcióidőt és a mozgáskészséget. Szörnyű baleseteket okozhat, ha alábecsülöd az alkohol hatását.
Nehéz meghatározni, hogy mennyi időt kell várni a vezetéssel, különösen akkor, ha DIPA, TIPA vagy Stout is volt a terítéken. Ebben számos körülmény játszik szerepet, és nincs olyan gyors táblázat, amely megmondaná, hogy X ital után X órával vezethetsz.
Ahogy öregszünk, a szervezetünk lassabban végzi az anyagcserét. Ezért van az, hogy a fiatalabbak gyorsabban dolgozzák fel az alkoholt, mint a 30-40 felettiek.
A tömeg legalább ennyire meghatározó tényező. Minél nagyobb az ember, annál több alkohol kell ahhoz, hogy a 0,08 százalékos határérték fölé kerüljön. Például egy 190 centi magas és 200 kilós ember egyértelműen többet tud inni, mint valaki, aki 190 centis magassághoz alig 110 kilót nyom.
Ha ritkábban sörözöl, sokkal hamarabb megérzed az alkohol hatását, mint például azok, akik minden héten olyan sörkóstolókra járnak, ahol alkalmanként megvan a 18-20 check-in is. A szervezeted, mint minden más anyag esetében is, idővel toleranciát épít ki. Minél több alkoholt fogyasztunk, annál nehezebben érzékeli a szervezetünk a bódultságot. De ez a fajta „strapabírás” félrevezető, hiszen hiába érzed „józannak” magad, de a véralkoholszinted így is meghaladhatja a határértéket. Tehát ne feltételezd, hogy vezethetsz csak azért, mert „rutinos” vagy az ivásban.
Ha éhgyomorra iszunk, nagy eséllyel hosszabb ideig és gyorsabban érezzük az alkohol hatását, mintha közvetlenül az alkoholfogyasztás előtt teljes értékű (értsd: zsírban, rostban, szénhidrátban gazdag) ételt fogyasztottunk volna.
A legtöbb embernek átlagosan 2,5 órába telik egyetlen pohár 5-6% körüli sör feldolgozása. Ez azt jelenti, hogy 3 láger után legalább 4 órát kell várni a vezetéssel. Akkor is, ha már nem iszol többet, az alkoholszint a szervezetedben még akár 3 órán keresztül is emelkedhet.
Semmi sem gyorsítja fel az alkohol felszívódását a szervezetben. Hiába iszol meg egy liter vizet, egy pohár kávét, eszel egy körúti gyrost vagy állsz be egy jó hideg zuhany alá – ettől nem fog hamarabb elszivárogni az alkohol a véredből. Csak az idő múlása segít.
Ha megérted a számításban szerepet játszó tényezőket és eléggé ismered a saját szervezeted, valószínűleg felelősebb döntést tudsz majd hozni arról, érdemes-e kormány mögé ülnöd, vagy mindenki jobban jár, ha távol maradsz az autódtól.
Rosszabb esetben mindig hívhatsz egy barátot, sofőrt vagy taxit, hogy elvigyen, ha valahol máshol kell lenned, és nem tudsz várni. Sokkal jobb kifizetni néhány ezret egy fuvarért, mint mások és saját testi épségedet akár egy másodpercig is veszélyeztetni.