Tagadhatatlan, hogy mi, magyarok rajongva szeretjük az alkoholt, és a közelmúltbeli a kézműves sörfőzés forradalmának kirobbanása óta egyre stabilabb sörkultúrát építünk. Sőt, a kutatási adatokból kiderül, hogy egy átlagos magyar ember évente 73 liter sört fogyaszt.
Akár alkalmi sörivó, akár lelkes sörrajongó vagy, az ital olyan alaposan beágyazódott a társadalmi életünkbe, hogy igencsak könnyű alábecsülni a derékbőségre gyakorolt hatását. Persze az alkohol okozta súlygyarapodás anyagcserétől függően eltérő, de összességében néhány sör ugyanolyan hizlaló lehet, mint egy egész étkezés.
Szóval, hány kalória is van a sörben?
Akármennyire is szomorú beismerni, de az alkoholos italok tele vannak kalóriával - csak a színtiszta zsírban van több. Nem véletlenül hívják a törzsed körüli zsírgörgeteget sörhasnak. Az alkoholfogyasztás növeli a naponta elfogyasztott kalóriák összmennyiségét. Az alkoholból származó kalóriák "üres kalóriák", ami azt jelenti, hogy kevés tápértékkel bírnak. Így az ivás révén elfogyasztott plusz kalóriák súlygyarapodáshoz vezethetnek.
Tehát akkor mi a válasz? Ha komolyan diétázni és fogyni akarsz, akkor ezentúl remete életmód vár rád, és tartózkodnod kell mindennemű alkoholos italtól?
A válasz természetesen nem - csak ismerned kell az ellenségedet.
Egyes fajta lágerek korsónként akár 180 kalóriát is tartalmazhatnak, ami nagyjából egy szelet pizzának felel meg. A stout és az ale típusú sörök kalóriadúsabbak: egy pint belőlük kb. 250 kalória, ami egy egész bagellel egyenlő, egy korsó cider pedig olyan, mintha egy cukormázas fánkot ennél meg.
Egy átlagos kraft IPA kalóriaértéke nagyjából megegyezik a többi sörtípuséval; rendszerint 180-200 kcal per 330 ml. Egy kis doboz IPA tehát a napi kalóriabevitel körülbelül 9-10 százalékát teszi ki, egy 2000 kalóriás diétát alapul véve. A magasabb alkoholtartalmú sörök többnyire magasabb kalóriatartalommal is rendelkeznek, ezeket a söröket azonban nem isszuk hatalmas mennyiségben.
A legközelebbi forrásunk egy kraft kalóriatartalmának becsléséhez a los angeles-i Beer Of Tomorrow blogtól származik. A sörrajongó John Michael Verive készítette ezt a praktikus táblázatot, amely talán ad egyfajta képet arról, hogy mennyi kézműves sör esik a „túl sok” kategóriába:
Alkoholfok | 0,1 L / Kcal | 0,3 L / Kcal | 0,5 L / Kcal | 1 L / Kcal |
---|---|---|---|---|
3.5% | 30 | 89 | 148 | 296 |
4% | 34 | 101 | 169 | 338 |
4.5% | 38 | 114 | 190 | 380 |
5% | 42 | 127 | 211 | 423 |
5.5% | 46 | 139 | 232 | 465 |
6% | 51 | 152 | 254 | 507 |
6.5% | 55 | 165 | 275 | 549 |
7% | 59 | 178 | 296 | 592 |
7.5% | 63 | 190 | 317 | 634 |
8% | 68 | 203 | 338 | 676 |
8.5% | 72 | 216 | 359 | 719 |
9% | 76 | 228 | 380 | 761 |
9.5% | 80 | 241 | 402 | 803 |
10% | 85 | 254 | 423 | 845 |
10.5% | 89 | 266 | 444 | 888 |
11% | 93 | 279 | 465 | 930 |
11.5% | 97 | 292 | 486 | 972 |
12% | 101 | 304 | 507 | 1 014 |
12.5% | 106 | 317 | 528 | 1 057 |
13% | 110 | 330 | 549 | 1 099 |
13.5% | 114 | 342 | 571 | 1 141 |
14% | 118 | 355 | 592 | 1 183 |
14.5% | 123 | 368 | 613 | 1 226 |
15% | 127 | 380 | 634 | 1 268 |
Akkor tehát mi a megoldás, mire figyeljünk, hogy ne kelljen lemondanunk erről a páratlan italról?
Kézműves sörök esetén keresd a SESSION előtagot. A Session jelölés azt jelenti, hogy az adott stílushoz képest alacsonyabb alkoholfokra van főzve az adott sör, így kalóriatartalma is alacsonyabb.
Például egy Session IPA az IPA-któl megszokott 6% körüli alkoholfok helyett, jellemzően csupán 4 - 4,5%-al rendelkeznek.
Session IPA-inkat IDE kattinva találod!
Ezen kívül nagyon fontos, hogy mértékkel igyunk – óránként legfeljebb egy pohárral. Ha ugyanis gyorsabban iszod az alkoholt, mint ahogyan a májad fel tudja dolgozni, az felhalmozódik a véráramban, ami fokozza az ital bódító hatását és kevésbé tudsz nemet mondani a következő korsónak. Vagy annak az aluljárós, duplahúsos gyrosnak.
Próbáld meg felváltva fogyasztani az alkoholos italokat alkoholmentesekkel – első sorban vízzel, vagy más alacsony cukortartalmú itallal. Ez nem csak lelassítja az ivást, és korlátozza az elfogyasztott alkoholkalóriák mennyiségét, de segít rehidratálni is, csökkentve a másnaposság veszélyét.
Az evés csalás, igaz? Tévedés. Inkább iszogatás előtt egyél, ne utána. Ha indulás előtt bedobsz egy egészséges snacket vagy főételt, az eltelíti a gyomrodat és lelassítja az alkohol felszívódását a véráramba, így kevésbé valószínű, hogy bepörögsz, és olyan döntéseket hozol, amelyek katasztrófát jelentenek majd a derékbőségedre nézve. Az alkohol elhomályosítja az ítélőképességedet, így néhány ital után valószínűleg minden elhatározásod kirepül az ablakon. A kutatások pedig kimutatták, hogy ha étkezés közben iszol, többet is fogsz enni, és sokkal több zsírt is fogyasztasz.
Az úgynevezett sörhasért tehát nem önmagában a habos ital, sokkal inkább a zsírban és cukorban gazdag ételek, a mozgáshiány, valamint a gyakori tivornyázás tehetők felelőssé.
Tehát ha az egészséges értrended vagy edzéseid mellett képes vagy mértéket tartani, és nem iszol meg egy este alatt 8-10 üveg sört, nem kell tartanod a plusz kilóktól. Néhány pohár sör nem borítja fel a diétád sikerét, különösen, ha közben nem feledkezel meg a rendszeres sportról sem.