Barion Pixel
Nem titkoljuk, hogy oldalunkon a felhasználói élményének fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hungarian
English
Menü

A sör és a kalória - a sörhas nyomában

Tagadhatatlan, hogy mi, magyarok rajongva szeretjük az alkoholt, és a közelmúltbeli a kézműves sörfőzés forradalmának kirobbanása óta egyre stabilabb sörkultúrát építünk. Sőt, a kutatási adatokból kiderül, hogy egy átlagos magyar ember évente 73 liter sört fogyaszt.
Akár alkalmi sörivó, akár lelkes sörrajongó vagy, az ital olyan alaposan beágyazódott a társadalmi életünkbe, hogy igencsak könnyű alábecsülni a derékbőségre gyakorolt hatását. Persze az alkohol okozta súlygyarapodás anyagcserétől függően eltérő, de összességében néhány sör ugyanolyan hizlaló lehet, mint egy egész étkezés.

Szóval, hány kalória is van a sörben?

Akármennyire is szomorú beismerni, de az alkoholos italok tele vannak kalóriával - csak a színtiszta zsírban van több. Nem véletlenül hívják a törzsed körüli zsírgörgeteget sörhasnak. Az alkoholfogyasztás növeli a naponta elfogyasztott kalóriák összmennyiségét. Az alkoholból származó kalóriák "üres kalóriák", ami azt jelenti, hogy kevés tápértékkel bírnak. Így az ivás révén elfogyasztott plusz kalóriák súlygyarapodáshoz vezethetnek.
Tehát akkor mi a válasz? Ha komolyan diétázni és fogyni akarsz, akkor ezentúl remete életmód vár rád, és tartózkodnod kell mindennemű alkoholos italtól?
A válasz természetesen nem - csak ismerned kell az ellenségedet.

Egyes fajta lágerek korsónként akár 180 kalóriát is tartalmazhatnak, ami nagyjából egy szelet pizzának felel meg. A stout és az ale típusú sörök kalóriadúsabbak: egy pint belőlük kb. 250 kalória, ami egy egész bagellel egyenlő, egy korsó cider pedig olyan, mintha egy cukormázas fánkot ennél meg.
Egy átlagos kraft IPA kalóriaértéke nagyjából megegyezik a többi sörtípuséval; rendszerint 180-200 kcal per 330 ml. Egy kis doboz IPA tehát a napi kalóriabevitel körülbelül 9-10 százalékát teszi ki, egy 2000 kalóriás diétát alapul véve. A magasabb alkoholtartalmú sörök többnyire magasabb kalóriatartalommal is rendelkeznek, ezeket a söröket azonban nem isszuk hatalmas mennyiségben.

A legközelebbi forrásunk egy kraft kalóriatartalmának becsléséhez a los angeles-i Beer Of Tomorrow blogtól származik. A sörrajongó John Michael Verive készítette ezt a praktikus táblázatot, amely talán ad egyfajta képet arról, hogy mennyi kézműves sör esik a „túl sok” kategóriába:

Alkoholfok 0,1 L / Kcal 0,3 L / Kcal 0,5 L / Kcal 1 L / Kcal
3.5% 30 89 148 296
4% 34 101 169 338
4.5% 38 114 190 380
5% 42 127 211 423
5.5% 46 139 232 465
6% 51 152 254 507
6.5% 55 165 275 549
7% 59 178 296 592
7.5% 63 190 317 634
8% 68 203 338 676
8.5% 72 216 359 719
9% 76 228 380 761
9.5% 80 241 402 803
10% 85 254 423 845
10.5% 89 266 444 888
11% 93 279 465 930
11.5% 97 292 486 972
12% 101 304 507 1 014
12.5% 106 317 528 1 057
13% 110 330 549 1 099
13.5% 114 342 571 1 141
14% 118 355 592 1 183
14.5% 123 368 613 1 226
15% 127 380 634 1 268

Akkor tehát mi a megoldás, mire figyeljünk, hogy ne kelljen lemondanunk erről a páratlan italról?

Kézműves sörök esetén keresd a SESSION előtagot. A Session jelölés azt jelenti, hogy az adott stílushoz képest alacsonyabb alkoholfokra van főzve az adott sör, így kalóriatartalma is alacsonyabb.
Például egy Session IPA az IPA-któl megszokott 6% körüli alkoholfok helyett, jellemzően csupán 4 - 4,5%-al rendelkeznek.
Session IPA-inkat IDE kattinva találod!

Ezen kívül nagyon fontos, hogy mértékkel igyunk – óránként legfeljebb egy pohárral. Ha ugyanis gyorsabban iszod az alkoholt, mint ahogyan a májad fel tudja dolgozni, az felhalmozódik a véráramban, ami fokozza az ital bódító hatását és kevésbé tudsz nemet mondani a következő korsónak. Vagy annak az aluljárós, duplahúsos gyrosnak.
Próbáld meg felváltva fogyasztani az alkoholos italokat alkoholmentesekkel – első sorban vízzel, vagy más alacsony cukortartalmú itallal. Ez nem csak lelassítja az ivást, és korlátozza az elfogyasztott alkoholkalóriák mennyiségét, de segít rehidratálni is, csökkentve a másnaposság veszélyét.
Az evés csalás, igaz? Tévedés. Inkább iszogatás előtt egyél, ne utána. Ha indulás előtt bedobsz egy egészséges snacket vagy főételt, az eltelíti a gyomrodat és lelassítja az alkohol felszívódását a véráramba, így kevésbé valószínű, hogy bepörögsz, és olyan döntéseket hozol, amelyek katasztrófát jelentenek majd a derékbőségedre nézve. Az alkohol elhomályosítja az ítélőképességedet, így néhány ital után valószínűleg minden elhatározásod kirepül az ablakon. A kutatások pedig kimutatták, hogy ha étkezés közben iszol, többet is fogsz enni, és sokkal több zsírt is fogyasztasz.

Az úgynevezett sörhasért tehát nem önmagában a habos ital, sokkal inkább a zsírban és cukorban gazdag ételek, a mozgáshiány, valamint a gyakori tivornyázás tehetők felelőssé.
Tehát ha az egészséges értrended vagy edzéseid mellett képes vagy mértéket tartani, és nem iszol meg egy este alatt 8-10 üveg sört, nem kell tartanod a plusz kilóktól. Néhány pohár sör nem borítja fel a diétád sikerét, különösen, ha közben nem feledkezel meg a rendszeres sportról sem.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogpost