Barion Pixel
Nem titkoljuk, hogy oldalunkon a felhasználói élményének fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hungarian
English
Menü

Mennyire kedveled a tradicionális sörtípusokat?

A legtöbb főzde folyamatosan elkápráztat minket az újabbnál újabb, rendkívül izgalmas ízvilágú és fajtájú sörökkel, viszont rengetegen kedvelik a tradicionális stílusokat.
A klasszikus ízvilágot általában a lágerek jelentik, mi is nagy rajongói vagyunk a típusnak és ugyanakkora lelkesedéssel fogadunk egy újonnan érkező lágert is csak úgy, mint egy tripla New England IPA-t. Három kedvelt típusáról írtunk pár mondatban:
 
A Lager elnevezés kicsit már utalást ad annak elkészítésére, ugyanis maga a szó a német „lagern” tárolni kifejezésből ered. Ennek a fajtának az elkészítési ideje sokkal hosszabb, mint az ALE típusú söröknek és lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten (10 °C alatt) erjednek . A főerjedés után még szükség van az utóerjedésre, amelynek célja a sör végleges ízének és küllemének az elnyerése, finomítása, tisztítása, szén-dioxiddal való telítése és a maradék, még erjeszthető cukor erjesztése. Ezt a folyamatot ászokolásnak nevezik. Alacsonyabb alkoholtartalmúak, sokkal letisztultabbak, mint a többi típus. Inkább maláta, mint komlóközpontúak, édeskésen malátás, kenyeres ízvilág jellemzi.
 
A Pilsner típus 1842-ben született. A csehországi Pilsen városának igen lágy ivóvize, a zateci komló, a gondosan kiválasztott maláta és az ehhez legmegfelelőbb élesztő tette közkedvelté ezt a stílust. Főbb jellemzői a magasabb komlótartalom, amely kellemes illatos, virágos ízvilágot ad a tartós hab alatt megbújó, aranysárga és meglehetősen keserű sörnek. Alkoholtartalma: 4-5%
 
A Bock vagy Bok egy alsóerjesztésű sörtípus, amelynek a megalkotása egészen a XIII-XIV. századig vezethető vissza. Az akkori német területek első számú söre volt és az 1600-as évek elején már Münchenben is készítették. Az eredeti Bock fő alapanyaga a müncheni maláta, melyhez 1/3 rész búzamaláta és 2/3 rész árpamaláta, amely pörkölt és kevésbé pörkölt magok termések keveréke. Édesen malátás és gazdag illatú sör, amelynek a színe a világostól a sötétbarnáig terjed. Alkoholtartalma magasabb 6-8%.
 
Melyik tradicionális sörtípust fogyasztod szívesen?