Rengeteg hosszabb érlelési időt igénylő sör van, ezek között találhatók olyanok is, amelyeket például fa (tölgy, bükk) hordókba töltenek, viszont más alkoholos (Bor, Gin, Tequila, Whisky, Rum) hordókban is érlelhetnek.
Ezek a típusok között általában testesebb, karakteresebb, magasabb alkoholtartalmú söröket találunk, de van sok hordóérlelt savanyú sör is. Ezek a sörök a hordóban töltött idő után teljesen más karakterisztikát vesznek fel, ha pedig szeszes hordóban vannak, akkor tökéletesen vissza tudják tükrözni annak az alkoholnak az ízjegyeit, így teljesen más megvilágításba tudják helyezni a sört. Vannak nemzetek, régiók, amelyek ezeknek a söröknek az úttörő nagyágyúi (Norvégia, Észtország, Amerika), viszont hazánk főzdéiben is egyre gyakrabban készítenek ilyen tételeket.
Ezeket az italokat inkább a téli időszakban szokták fogyasztani, de mint tudjuk, a jó sörnek nincs szezonja.
Ti kóstoltatok már hordóérlelt söröket? Van esetleg kedvencetek?