A hagyományos gyömbérsör egy édesített és szénsavas, gyakran alkoholmentes ital. Feldolgozott gyömbérfűszer, élesztő és cukor természetes erjesztésével készül.
A gyömbér gyökeret már i. e. 500-ban gyógyszerként és ételízesítésre is használták az ókori Kínában és Indiában is, a nyugati féltekén pedig italok fűszerezésére használták. A gyömbérsör eredete az angol gyarmatok és a Kelet közti fűszerkereskedelem kezdeteire datálható, amikor a Karib-szigeteki cukortermelés is virágzásnak indult. Nagy-Britanniában és gyarmatain már a 18. századtól kezdve nagy népszerűségnek örvendett. Gyakran kerültek különböző, egzotikus fűszerek is a főzetbe, ám az ital alkoholtartalmát 1855-ben a hatályos jövedéki adótörvények 2%-ra korlátozták.
Az angol nyelv különbséget tesz „ginger ale” és „ginger beer” között. Az utóbbi, – hasonlóan a sörhöz – egy erjesztett ital, melynek főzése közben általában nádcukrot, vagy ritkábban mézet és citromot adnak hozzá. Az alkoholszint a főzési folyamat hosszával változhat. Ha az élesztőkkel és kevés nádcukorral beindított erjedési folyamatot kezdeti stádiumában megállítják, csekély alkoholtartalom várható, s az így készült italt gyakran ízesítik, fűszerezik. Amennyiben a cefrét több cukorral erjesztik, magasabb alkoholtartalmú, szénsavasabb italt kapnak.
A gyömbérsört otthon sem nehéz elkészíteni. A szükséges GBP (ginger beer plant) - a baktériumok és élesztők szimbiózisban élő kolóniája – könnyedén beszerezhető, vagy az erjedéshez szükséges kovász recept segítségével akár otthon is elkészíthető. A gyömbér gyökeret és a gyömbérsört a napjainkban is gyakran használják meghűlés, köhögés és mozgásszervi fájdalmak enyhítésére.
Természetesen a boltok polcain is megtalálhatóak a valódi gyömbérsörök: az egyik legismertebb márka a skót Crabbie's, amely 4% alkoholt tartalmaz. A gyömbérsör gluténmentes, így az erre érzékenyek is fogyaszthatják.
További tartalmakért kövess minket a Facebook oldalunkon, vagy látogass el valamelyik üzletünkbe!